Teracom Mobil logo.

Nyheter

Gällivare Kommun säkrar uppkoppling för samhällskritiska funktioner

Publicerad: 9 mars 2018

Med en areal på 16 950 kvadratkilometer cirka 100 kilometer norr om polcirkeln med stora delar myrområden mötte Gällivare Kommun stora utmaningar.

Tidigare har kommunens uppkoppling skett via det vanliga telenätet, men i takt med nedrustningen av det fasta telenätet och att det dessutom blev mer och mer kännbart att uppkopplingen var alltför långsam, beslöt sig Gällivare kommun för att försöka hitta en annan lösning.
Mikael Johansson är systemingenjör och ansvarar för alla styrsystem för vatten- och avloppsanläggningar inom Gällivare kommun.

– När vi övervägde alternativen låg fokus på att det skulle finnas täckning i hela kommunen eftersom den består till stor del av fjällvärld. De vidsträckta avstånden i kommunen gör det även särskilt viktigt att anläggningarna för vatten och avlopp kan fjärrstyras. Att skicka servicetekniker på uppdrag varje gång något måste ändras är inget alternativ – de mest avlägsna anläggningarna befinner sig omkring 19 mil bort. En förutsättning för det dagliga arbetet är att hela området täcks av nätet och att nätet dessutom är stabilt.

Relaterade nyheter

Du kanske även är intresserad av