Teracom Mobil logo.

Nyheter

VPN säkrar trafiken för affärskritisk applikationer

Publicerad: 4 juli 2016

Författare: Peter Holm Nielsen

Har ditt företag gjort en konsekvensanalys av hur ett digitalt avbrott eller intrång påverkar verksamheten? Med allt fler M2M-uppkopplade mätpunkter, mobila medarbetare och fordon blir frågorna kring säkerhet, intrång och stabilitet allt viktigare.

Dagligen drabbas företag av överbelastningsattacker, dold övervakning och intrångsförsök. Trenden är tydlig och hotbilden påverkar alla typer av nät.

”Vi kan inte vara på internet längre”

Peter Borgfors, Nätchef på Net1, berättar om de utmaningar han ser:

– Häromdagen pratade jag med en IT-ansvarig på ett mellanstort  företag som menade att man snart inte skulle kunna vara på internet längre! Man ansåg att risken med att inte ha en säker uppkoppling nu var så stor och kan komma påverka verksamheten markant. När företag förstår hur kritisk en säker uppkoppling är för att minimera incidenter, är det enkelt att förklara fördelen med en VPN-tjänst. Men tyvärr kommer insikten ofta som en dyrköpt historia. Det är först när företaget hamnar i en akut situation, som man inser värdet av en säker, krypterade uppkoppling.

 

Är det logiskt att ha ett fysiskt larm på lokalen men inte ett digitalt skydd?

– De flesta förstår vikten av att ha larm på sina lokaler för att motverka fysiska intrång. Men för att verkligen sova gott om natten borde fler företag se över även det digitala skyddet. Ett sätt är att kryptera alla uppkopplingar med en VPN-lösning. För några år sen började allt fler företag använda M2M-lösningar för att mäta, övervaka och styra olika tjänster. Idag är trenden tydlig. Fler förstår riskerna med att koppla upp sig direkt via internet och företagen som väljer att säkra sina datauppkopplingar med en VPN-tjänst blir fler och fler, menar Peter.

”En släng av en belastningsattacks-sleven”

Attackerna behöver inte ens ha ditt företag som mål för att göra skada. Även företag som drabbas indirekt kan få allvarliga effekter på verksamheten.

– Nyligen utsattes en av våra företagskunder av just en belastningsattack. Just den här attacken var egentligen inte riktad mot vare sig företaget i fråga eller mot Net1. Kunden fick bara en ”släng av sleven”. Ändå hade attacken kunnat få stor påverkan på deras verksamhet. Den här gången hade företaget tur då vi på Net1 uppmärksammade attacken tidigt och spärrade de IP-adresser den kom ifrån. Nu lyckades de snabbt återställa de drabbade routrarna och snabbt vara ”up-and-running” igen, utan större skada. Den här formen av attacker är tyvärr inte alldeles ovanliga och drabbar företag i alla, nät hos alla operatörer. Därför rekommenderar vi idag alla våra kunder med affärskritiska uppkopplingar att skaffa en VPN-lösning, avslutar Peter Borgfors.

Vad kostar en dag utan uppkoppling, mätdata eller fjärrstyrning?

När allt mer av kommunikationen används till affärskritiska funktioner kan en konsekvensanalys med kostnader och risker vara på sin plats. Vad händer om en oskyddad uppkoppling fallerar? Vad kostar ett sånt frånfall verksamheten? Kontorsfunktionalitet som mejl och vanlig filhantering klarar sig ofta i några dagar på en alternativ uppkoppling. Men hur länge fungerar verksamheten utan uppkoppling för t ex M2M-baserad mät- och styrfunktionalitet som är integrerade i verksamhetskritiska applikationer och processer? Hur mycket intäkter går förlorade utan uppkoppling till betallösningen? Och vad är riskerna om larmet till delar av lokalerna slutar fungera?

Lösningen: en skalbar och flexibel mobil VPN-tjänst

Net1 erbjuder Mobilt VPN som tjänst för att skydda företagets datatrafik. Tjänsten är flexibel och skalbar från några enstaka anslutningar till flera tusen. I tjänsten ingår även utökad support med ett dedikerat teknik- och supportteam, ett unikt telefonnummer och e-postadress för snabbare service.

Relaterade nyheter

Du kanske även är intresserad av