Teracom Mobil logo.

Nyheter

Tryggare trygghetslarm i kommunerna

Publicerad: 27 november 2017

Författare: Peter Holm Nielsen

Att det satsas alltmer på digital transformation och nya digitala tjänster i Sveriges kommuner är inget självändamål. De nya lösningarna frigör nämligen resurser, samtidigt som de gör kommunens verksamheter både effektivare och tryggare. I den här artikeln tar vi en närmare titt på varför fördelarna med digitaliseringen av trygghetslarm är helt avhängiga vilken uppkoppling du som IT-ansvarig väljer för dem.

Kommunens ansvar – trygghet och säkerhet

Kommunens uppgift är att tillvarata gemensamma intressen för alla dem som bor och/eller arbetar i kommunen. Därför är det viktigt att kunna förmedla värdet med att satsa på ny teknik och samtidigt se till att de satsningar som görs verkligen fyller ett konkret behov för kommunens medborgare.

Ett av de behov de som alla kommuner måste tillgodose är möjligheten för äldre, sjuka och funktionshindrade att tillkalla hjälp om något inträffar. Därför installeras ofta trygghetslarm i de hem där detta behov finns – en service som funnits länge och som är livsviktig för många. Tekniken bakom trygghetslarmen börjar dock bli utdaterad i och med att den bygger på kommunikation via brukarnas telefonabonnemang och dessutom brister den i driftsäkerhet på många punkter. Därför ser sig nu fler och fler kommuner om efter mer stabila, digitala lösningar.

En av fördelarna med övergången från analogt till digitalt är att kommunen nu kan ta ett helhetsansvar för driften av larmen och slipper förlita sig på att brukarna själva efterser sina telefonabonnemang. Detta underlättar för kvalitetssäkring och kontroll. Den digitala tekniken innebär även att många av de kontrollfunktioner som förut behövde göras manuellt, såsom provlarm och övervakning, nu kan automatiseras.

Garantera driftskontinuitet

En förutsättning för att teknikskiftet ska få dessa önskvärda, positiva effekter är att uppkopplingen är stabil. Alltför ofta kan vi läsa om tillfällen då trygghetslarmen slutat fungera vilket i en merpart av fallen berott på brister i driftsstabiliteten. För att säkerställa att sådana problem aldrig uppstår är det viktigt att välja en leverantör som kan garantera backup genom exempelvis dieselaggregat som ser till att systemet får ström, även vid elavbrott. Är du nyfiken på att veta mer om vårt robusta nät och hur vi samarbetar med exempelvis polis och räddningstjänst kan du läsa mer här.

Ett annat sätt att säkra upp driften är att addera en så kallad redundant uppkoppling, det vill säga ett parallellt, sekundärt nät som tar över om den primära uppkopplingen skulle sluta fungera. Vill du veta mer om hur en redundant uppkoppling fungerar och hur du ska göra för att välja rätt kan du läsa vår redundansguide.

Har du andra frågor om hur din kommun på bästa sätt kopplar upp sina M2M-lösningar – tveka inte att kontakta oss, så berättar vi mer, eller läs M2M-guiden för att ta reda på vilka frågeställningar som är viktiga att hålla i åtanke när du väljer uppkoppling.

Relaterade nyheter

Du kanske även är intresserad av