Teracom Mobil logo.

Nyheter

Ofrivillig IT-chef? Så väljer du rätt uppkoppling!

Publicerad: 12 november 2017

Författare: Erik Wallin

I större företag finns det så gott som alltid en IT-ansvarig, men i mindre företag är det inte alls lika säkert att det finns en dedikerad IT-tjänst. Har du fått ansvar för att hitta uppkopplingsleverantör till era nya M2M-tjänster – trots att du kanske inte riktigt vet i vilken ände du ska börja? Känner du dig som den ofrivillige IT-chefen? Är det ett M2M-abonnemang du söker? 

Lugn – vi hjälper dig!  

Sex steg till rätt uppkoppling

I samband med att olika funktioner och tjänster på företaget kopplas upp mot Internet talas det ofta om Internet of Things (IoT) och machine-to-machine (M2M) – vilket i grund och botten är samma sak. Båda är kommunikationstekniker som används för att övervaka och kontrollera olika enheter över Internet. Vill du veta mer om skillnaden mellan IoT och M2M kan du läsa vår intervju med Ulf Seijmer på Induo.

Steg ett i sökandet efter rätt uppkoppling är därför att fastställa vad den ska användas till och vilka krav som måste uppfyllas för att applikationen eller systemet ska fungera optimalt. Vi har samlat sex av de viktigaste frågeställningarna du som fått i uppdrag att hitta uppkoppling till företagets M2M-tjänster bör ta ställning till:

    1. Vilka uppkopplingsmöjligheter finns det på platsen? – Finns det fast uppkoppling som fiber eller ADSL och vilken täckning och kapacitet erbjuder de olika alternativen för mobilt bredband? En fast mobil uppkoppling för M2M är ofta lättare och snabbare att installera än traditionella fasta förbindelser.
    2. Vilken mängd data och hastighet behöver tjänsten? – Ska uppkopplingen användas för att skicka mindre mängder data eller är det en uppkoppling till en applikation som aktivt ska kunna styra funktionalitet på andra platser och därmed kräver en större mängd data med en högre och jämnare hastighet?
    3. Behöver applikationen en fast IP-adress? – Om du har en M2M-applikation där du löpande behöver kunna styra eller förändra inställningar får du med en fast IP-adress, en fast åtkomst till din applikation eller tjänst från internet.
    4. Hur affärskritisk är M2M-applikationen? – Hur länge kan verksamheten fungera utan uppkoppling vid ett eventuellt avbrott? Om applikationen är affärskritisk kan du behöva implementera en redundant lösning med en parallell uppkoppling, som kan ta över om den primära skulle gå ner.
    5. Behöver datan skyddas från insyn från obehöriga? – Hur skyddar du din M2M-uppkoppling mot digitala intrång? Med en VPN-lösning kan du säkerställa att ingen kommer åt informationen eller nätverket.
    6. Är uppkopplingspunkten inomhus eller utomhus? – Ett 4G mobilnät i 450 MHz-bandet är bättre på att både skicka och ta emot signaler genom väggar och därför fungerar därför lika bra inomhus som utomhus.

Betala inte för outnyttjad bandbredd

Oavsett vad du har fått i uppdrag att ordna uppkoppling till, så bör du alltså avväga urvalet i förhållande till användning, bandbredd och pris. Kort sagt – inte betala för mer hastighet än vad du har användning för. De högsta hastigheterna är sällan till nytta för den som inte hanterar extremt datatunga överföringar.
Outnyttjad uppkopplingshastighet är i sig inte ett problem, men ofta innebär högre hastighet även högre kostnader. För M2M-lösningar, som i de flesta fall enbart hanterar små mängder data åt gången är höghastighetsuppkoppling bortkastad och man betalar för hastighet som inte används. Sanningen är alltså att snabbare inte alltid är bättre. Låghastighetsuppkoppling är därför idealiskt för M2M ur kostnadssynpunkt, vilket blir allt viktigare i takt med att fler och fler sådana tjänster – som var och en behöver sin egen uppkoppling – tas i bruk.

Vill du få ytterligare hjälp att välja rätt uppkoppling till era nya M2M-tjänster kan du alltid kontakta oss på Net1 eller läsa vår fullständiga M2M-guide där du får fler handfasta tips om vad du ska tänka på för att välja rätt M2M-uppkoppling.

Relaterade nyheter

Du kanske även är intresserad av